Pneumatiky
 

Plechové disky
 
Akční zboží

Kdy měnit pneumatiky?

Pneumatiky je nutné měnit hned z několika důvodů. Je dobré pneumatiky pravidelně kontrolovat, zda nejsou poškozené nebo příliš sjeté. Některé závady pneumatik je možné opravit, jiné si budou žádat výměnu za novou.

Pneumatiky vám rádi vyměníme v našem pneuservisu AutovrakovištěMorava.cz

Změny ročních období

Přezout na zimní pneumatiky je dobré ve chvíli, kdy teploty během dne klesnou po tři dny pod 7°C. V ideálním případě by vás první sníh neměl překvapit nepřipravené a na letních gumách. Pokud teploty klesají pod 7°C je velmi pravděpodobné, že se brzy objeví místní mrazíky, které mohou způsobit řidičům mnoho problémů.

Zpět na letní pneumatiky můžete přezout ve chvíli, kdy se teploty stabilně drží nad 7°C. Jarní teploty však berte s rezervou a raději s výměnou pneu počkejte minimálně pár dní. Sníh vás může nemile překvapit i dubnu.

Propíchnutí pneumatiky

Dnešní pneumatiky jsou vyráběné z kvalitních a odolných materiálů, ale i přesto může dojít k jejich propíchnutí. Může se také stát, že za propíchnutím pneumatiky stojí skrytý defekt. Pokud je propíchnutí způsobeno skrytou vadou, je pravděpodobné, že pneumatika již nepůjde opravit.

Pokud píchnete pneumatiku někde na cestách, budete ji muset vyměnit. Pokud víte, že nepatříte mezi zručnou část populace, můžete si pořídit dojezdové (run flat) pneumatiky, se kterými dojedete až 80 km. Podmínkou využívání dojezdových pneumatik je systém kontroly tlaku v pneumatikách (TPMS).

Poškození pneumatiky

V případě, že zjistíte, že je vaše pneumatika nerovnoměrně opotřebená, zejména v oblasti středu nebo po krajích, pak se pravděpodobně jedná o mechanický problém vozidla. V takovém případě neprodleně navštivte pneuservis, kde vám zkontrolují geometrii, vyvážení a zavěšení kol.

Odborníci doporučují nechat zkontrolovat geometrii vozu jednou za půl roku, můžete tak výrazně prodloužit životnost pneumatik. Další možností, jak zabránit nerovnoměrnému opotřebení pneumatik, je pravidelná výměna pozic jednotlivých pneumatik.

Opotřebení pneumatik

Míra možného opotřebení pneumatik je stanovena zákonným limitem, proto je dobré stav pneumatiky pravidelně kontrolovat. Vyhnete se tak pokutě ve výši 5000 – 10 000 a odebrání řidičského průkazu až na 12 měsíců. Automobil se sjetou pneumatikou pod limit 1,6 mm je technický nezpůsobilý k jízdě!

Na většině pneumatik najdete indikátor v podobě vyvýšené plochy (u značky Michelin obrázek panáčka) a další. Pokud je dezén sjetý k této značce, je nutné neprodleně pneumatiky vyměnit za nové.

Stárnutí pneumatiky

Ačkoliv se výrobci snaží délku životnosti pneumatik neustále prodlužovat, čas zastavit nedokážou. Na stárnutí pneumatik má vliv počasí, údržba, podmínky skladování a styl jízdy řidiče.

Kvalitní pneumatiky můžete používat až 10 let, po této době je však dobré pneumatiky vyměnit. Pneumatiky starší 5 let je nutné nechat pravidelně kontrolovat v pneuservisu a to minimálně jednou za rok.

Ke známkám stárnutí pneumatik patří popraskaná pryž na straně běhounu a patce nebo různé deformace pneumatiky. Stará pneumatika ztrácí pružnost a přichází o schopnost přilnavosti k vozovce. 



Bazar alu kol

Bazar pneumatik