Pneumatiky
 

Plechové disky
 
Akční zboží

Typy dezénů pneumatik - symetrický, směrový, asymetrický

Automobily se vyvíjí, jak po technické, tak i po výkonnostní stránce a tím se zvyšují požadavky na pneumatiky a jejich výrobce. Na trhu najdete pneumatiky s nejrůznějšími typy desénů, které mají vliv nejen na kvalitu jízdy.

Symetrický dezén

Jde o základní typ dezénu, který se dnes objevuje především na nejlevnějších pneumatikách. Někteří výrobci tento klasický typ dezénu nahrazují při výrobě modernějším asymetrickým dezénem. Hlavní využití pneumatik se symetrickým dezénem je pro osobní vozy nižší a střední třídy, kompakty a SUV.

Nespornou výhodou symetrického dezénu jsou jeho vyvážené vlastnosti a vysoká brzdná účinnost na mokré i suché vozovce.

Směrový dezén

Směrový dezén nebo-li šípový dezén je stále více oblíbeným typem. Velkou výhodou těchto pneumatik je výborný odvod vody a schopnost při záběru lépe vyhazovat sníh z drážek. Malou nevýhodou tohoto typu dezénu je o něco větší hlučnost a nižší kilometrový proběh. Na boku každé pneumatiky najdete vyznačený směr rotace, je nutné pneumatiku nasadit správným směrem.

Asymetrický dezén

Jde o kombinaci symetrického a směrového dezénu na jedné pneumatice. Pneumatika je rozdělena do dvou částí (vnější, vnitřní) z nich každá plní jinou, specifickou funkci. Vnitřní strana má za úkol odvádět vodu a zabraňuje vzniku aquaplaningu (ztráta přilnavosti pneumatiky k vozovce, způsobená vodou). Vnější strana udržuje stabilitu vozu a stará se o vedení vozidla.

Na každé pneumatice je vyznačena vnější a vnitřní strana. Toto označení určuje, jakým směrem se má pneumatika nasadit na disk.

Asymetrický směrový dezén

Jde o pneumatiky určené především pro sportovní účely a závodní vozy. Pneumatiky se vyrábí pravé a levé. Takovou pneumatikou je např. Googyear F1 Fiorano.



Bazar alu kol

Bazar pneumatik