Pneumatiky
 

Plechové disky
 
Akční zboží

Typy pneumatik - letní, zimní, celoroční

Letní pneumatiky

Letní pneumatiky jsou určeny pro období jaro, léto a podzim, kdy se neobjevuje sníh. Před příchodem prvního sněhu je nutné automobil přezout na zimní pneumatiky. Výhodou letních pneumatik je menší hlučnost a skvělá přilnavost k vozovce během teplých, letních dnů.

Problém může vznikat při náhlé změně počasí, jako jsou prudké lijáky nebo neočekávaný sníh. Na mokrém, zasněženém a zmrzlém povrchu letní pneumatiky málo drží a vzniká nebezpeční podkluzování či havárie vozidla.

Pokud vás někdy překvapí sníh na letních gumách, přizpůsobte nastalé situaci rychlost a styl jízdy.

Zimní pneumatiky

Zimní pneumatiky jsou určeny pro období podzimu, zimy a začátek jara. Přezutí z letních pneumatik však plánujte vždy podle aktuálního počasí a lokality, kde jezdíte. V horských oblastech je potřeba přezout na zimní pneumatiky dříve a určitě se vám vyplatí investovat do kvalitnějších kusů.

Zimní pneumatiky jsou vyráběny z upravené vulkanizované gumy, která při teplotách pod bodem mrazu netuhne a pneumatika tak stále drží na vozovce.

Zimní pneumatika je označena písmeny M+S nebo znakem sněhové vločky. Od letní ji poznáte také podle toho, že má mnohem hlubší drážky dezénu, které zajišťují lepší schopnost brzdění, tažnou sílu a větší odolnost proti smyku na sněhu a zmrzlé vozovce.

Zimní pneumatiky se na suché vozovce bez sněhu velmi rychle opotřebí, to je jeden z důvodů, proč pneumatiky po skončení zimy vyměnit za letní.

Silniční zákon 133/2011 sb. ustavuje v § 40a provoz vozidel v zimním obdobím. Dle zákona je řidič povinen od 1.11. do 31.3.2012 přezout na zimní pneumatiky. Více informací najdete v silničním zákoně na stránkách Ministerstva dopravy ČR.

Celoroční pneumatiky

Jak název napovídá, jsou tyto pneumatiky určeny k celoročnímu použití. Celoroční pneumatiky kombinují letní a zimní profil. Jsou vhodné spíše pro občasné řidiče. Pokud jezdíte opravu často, pak pro vás celoroční pneumatika nebude úplně správná volba.

Celoroční pneumatiky jsou ekonomicky výhodnější, ale testy prokázaly, že nedosahují kvalit letních ani zimních pneumatik. Před koupí celoročních pneumatik zvažte, zda jsou tyto pneumatiky vhodné pro vás styl jízdy.

Celoroční pneumatiky jsou značeny písmeny AW nebo A/S.



Bazar alu kol

Bazar pneumatik